17-12-07

De parel van de Loire

De Loire is een erg uitgestrekt wijngebied, met tal van appellaties, elk met hun eigen typische druiven. In de midden-Loire vinden we één van de boeiendste witte druiven van Frankrijk: de Chenin Blanc. Het is een veelzijdige druivensoort, die zowel in droge, half-droge als zoete wijnen wordt gebruikt. Bovendien is ze ook geschikt voor het maken van schuimwijn, zoals de Crémant de Loire.

Dat Chenin zoveel gezichten heeft, dankt ze aan haar schitterende zuren. Iets soortgelijk zie je ook bij Riesling, eveneens een druif die van alle markten thuis is. In de droge wijnen zorgen die zuren voor een frisse speelsheid. In de zoete versie houden ze de wijn in evenwicht. De kwaliteit van een zoete wijn staat of valt met de zuren.

Ondanks die kwaliteiten heeft Chenin de jongste decennia heel wat terrein moeten prijs geven in de Loire. In de jaren ’70 verdween een derde van de aanplant ten voordele van Sauvignon Blanc, Cabernet Franc en Gamay, die beter in de markt lagen. Wellicht speelde ook het moeilijke karakter van Chenin mee. Volgens Jan De Clercq, voorlopig Vlaanderens enige Master of Wine, werkt de druif als een loep: “Zowel de kwaliteiten als de fouten worden uitvergroot.”

Het belette de Chenin Blanc niet om een nieuw leven te beginnen in Zuid-Afrika. Daar werd de druif – ter plaatse ook wel eens Steen genoemd – de meest aangeplante van het land. Samen met Pinotage is Chenin het visitekaartje van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw geworden.

Terug naar Frankrijk. We vroegen Jan De Clercq ons te overtuigen van de kwaliteiten van Chenin Blanc uit de Loire. Hij selecteerde acht wijnen uit drie domeinen, waarvan twee gerenommeerde en één nieuweling. Een gelegenheidspanel kreeg de wijnen blind te proeven.

Huet

Laten we beginnen met één van de grootste kleppers uit de Loire, domein Huet in Vouvray. Volgens de Larousse wijnencyclopedie wordt dit wijndomein al sinds de 17de eeuw beschouwd als het beste van Vouvray. Kon onze proeverij dit bevestigen? Anno 2007 in elk geval. De Vouvray sec 2006 Le Haut Lieu (€ 16) geurt aangenaam naar hooi en rijp fruit. Het is een relatief volle wijn, met rijpe perzik en de typische mineralen en zuren die we bij deze wijn verwachten. Alles zit mooi in balans.

De tweede Huet, de demi-sec 2005 Le Clos du Bourg (€ 20) toont hoe mooi Chenin kan zijn met een beetje restzoet, een overschotje onvergiste suikers uit de rijpe druiven. In de neus krijgen we eerste zoete impressies, maar na walsen vooral gras en hooi. In de smaak blijven de suikers – die aan een rijpe appel doen denken - prima in balans met de levendige zuren. Probeer dit eens bij ganzenlever met gekarameliseerd witlof.

De Moelleux 2002 Le Clos du Bour 1re trie (€ 36) werd gemaakt met laat geoogste druiven, aangetast door Botrytis. Deze edele schimmel zorgt voor nog meer concentratie en voegt complexiteit toe aan de wijn. Dat blijkt hier duidelijk uit de zeer rijke aroma’s en smaken. Dit is zonder meer een grote klassewijn, mooi geëvolueerd, met een lange afdronk. Deze wijn kan u tientallen jaren bewaren.

Le Rocher Des Violettes

Wie in Vouvray de Loire oversteekt, belandt in de minder bekende appellatie Montlouis. De jonge wijnbouwer Xavier Weisskopf leerde wijn maken in Chablis (Bourgogne) en in Gigondas (zuidelijke Côtes-du-Rhône), maar werd verliefd op Chenin Blanc en kocht in 2005 22 are wijngaard in Montlouis. De wijnen van Le Rocher Des Violettes zijn dus een prille nieuwkomer.

Zijn eenvoudige Montlouis sec Touche Mitaine 2006 (€ 11) is zeer discreet in de neus en zeer herkenbaar Chenin in de mond: mineralig, frisse zuren, een vleugje stekelbes. Prettig, maar net iets te simpel voor zijn prijs. Ongetwijfeld een goede kompaan voor Japanse gerechten met rauwe vis.

Veel uitdagender is de Montlouis sec Négrette 2005 (€ 13). De eerste aroma’s van vochtig gras deden ons even schrikken. Walsen gaf rabarber en rijpere aroma’s vrij. In de mond volgde een aangenaam bittertje en de fijne pittigheid van verse venkel. In elk geval een zeer intrigerende wijn, die u blijft proeven om hem te doorgronden. Vooraf karaferen is absoluut aanbevolen.

Prijs-kwaliteit zeer sterk is de Montlouis moelleux 2005 (€ 12,50). De neus is opnieuw zeer discreet, zelfs ronduit gesloten. De volle smaak contrasteert daar opvallend mee: een mooi spel van zuur en zoet, rijk en verrassend. Op zichzelf te genieten of met een zelfgebakken appeltaart.

Baumard

Tijd om verder stroomafwaarts te reizen. Zijn Vouvray en Montlouis (in de regio Touraine) onderling vergelijkbaar qua bodem, met een mengeling van leem en kalk, dan vinden we in Savennières (regio Anjou-Saumur) leisteen in de grond. Het wijndomein Baumard is er een gevestigde naam.

We proefden eerste de droge Clos Saint Yves 2002 (€ 13,50). In de neus zou ik gezworen hebben dat het een oudere Riesling was, met zijn mooi geëvolueerde en zeer expressieve aroma’s van “petrol” en woudhoning. In de mond krijgen we een boeiende combinatie van honing (maar dan zonder suiker), rabarber en rozenwater. De leisteen is herkenbaar aan het zeer mineralige karakter.

Vergelijkbaar, maar op alle gebied een klasse hoger, is de Clos du Papillon 2002 (€ 18). We herkennen soortgelijke aroma’s en smaken, maar een stuk complexer, met onder meer impressies van vuursteen, amandelen en zoute drop. Een grote wijn. De zilte indruk laat vermoeden dat hij zich boeiend laat combineren met oesters.

De conclusie is overduidelijk: goede Chenin Blanc is ronduit fascinerend, zeker op de puike terroirs van de Loire. Elke wijn was anders, geen enkele wijn viel tegen. Bij het herproeven – ook ’s anderendaags – valt op hoe de wijnen blijven evolueren. Hoog tijd dus om de parel van de Loire in ere te herstellen.

 

Chenin_web

Alle wijnen zijn verkrijgbaar bij Portovino, Ringbaan 32 in Maldegem, 050.71.87.57, www.portovino.be

09:28 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (2) | Tags: loire, chenin blanc, vouvray, montlouis |  Facebook |

Commentaren

Vorige week gingen PvdW en ik ginds de Loirewijnen proeven.
De Clos du Papillon was ook voor ons dé uitschieter en ligt ondertussen braaf in mijn kelder te wachten op een mooi moment...

Gepost door: vinejo | 18-12-07

Wat heerlijk dat er nog mensen zijn die Loire-wijnen naar waarde weten te schatten en dat dan ook publiekelijk durven verkondigen. Zowel in wit en rood is de Loire voor mij althans één van de meest intrigerende streken van Frankrijk.
net op de trein ook weer eens een stukje van je over Chenin gelezen. Is misschien naast Riesling toch wel de meest veelzijdige en eigenzinninge witte druif die er is. Heerlijk.
Ik heb je link even toegevoegd. Die stond er nog niet bij.

Gepost door: Amaronese | 21-12-07

De commentaren zijn gesloten.