08-12-07

Belgische wijnen op de proeftafel

Gezien de toenemende belangstelling voor wijn van eigen bodem namen we een pakket Belgische wijnen onder de loep. Een klein panel ervaren proevers kreeg de wijnen blind in het glas. Alle wijnen waren afkomstig van www.belgianwines.com.

•    Schorpion - Brut Nature Zwart

Een Haspengouwse schuimwijn op basis van Chardonnay en Pinot Noir, met een tweede gisting op fles volgens de Méthode Traditionelle. Kort na het open zijn de meningen verdeeld, wegens een bittertje dat sommige proevers stoort. Een uurtje later bekoort de wijn algemeen, met een neus van peer en een frisse smaak van groene appel. De fijnen pareling blijft goed aanwezig. Een mooi aperitief. € 16,06.

•    Domaine du Chenoy - La Foliette 2005

Een frisse witte wijn op basis van Solaris, een in Duitsland ontwikkelde druif. De exotische neus lijkt veel belovend, maar in de mond valt de wijn tegen. De frisse smaak is snel weg, terwijl bittere toetsen blijven hangen. Het oordeel was unaniem negatief. € 9,47.

•    Kluisberg - Pinot Gris 2005

Uit het Hageland komt deze Pinot Gris met aroma’s van witte perzik. Een leuke wijn, met een aangename zoet-zure toets dankzij een tikje restsuiker. Heel eenvoudig, maar best te genieten, bijvoorbeeld bij kippenfilet met appelmoes. Bovendien ook de goedkoopste wijn, aan € 6,19.

•    Pietershof – Chardonnay 2005

De aangenaamste verrassing komt uit het Limburgse Teuven. Een volle Chardonnay met aroma’s en smaken van rijpe appel en gedroogde abrikoos. De wijn charmeert met zijn zachte en romige textuur. Prijs-kwaliteit de beste uit de reeks. Probeer deze wijn eens bij een carpaccio van eendenborst met een chutney van mango. € 14,00.

•    Genoels Elderen - Chardonnay Blauw 2003

Het bekendste en grootste Belgische wijndomein ligt in Haspengouw. In deze Chardonnay Blauw is de houtrijping te uitdrukkelijk aanwezig, maar de wijn bevalt niettemin. Getoaste aroma’s van de eiken vaten worden aangevuld met rijp fruit. Deze wijn kan een stevig gerecht aan, zoals een fazant met grondwitlof. € 12,58.

•    Clos d'Opleeuw – Chardonnay 2004

De wijnen van Peter Colemont, alweer uit Haspengouw, staan bekend als de beste van het land. Kort na opening is deze 2004 weinig toegankelijk. Een stevige zuurstofkuur tovert een mooie wijn in het glas, met lichte toast en opnieuw gedroogd fruit. Een complexe, intrigerende wijn, met een olie-achtige textuur en tegelijk kurkdroog. Een echte maaltijdwijn, bijvoorbeeld bij een Bressekip met bospaddestoelen en een korstje van hazelnoten. Zeker op voorhand karaferen. Zeer beperkt verkrijgbaar. € 29,16.

Conclusie? Het potentieel is er, maar de weg is voor veel wijnbouwers nog lang. Op dit moment is het in elk geval Limburg boven. Naarmate de wijnstokken ouder worden en de producenten meer ervaring opdoen, mogen we een stapsgewijze verbetering verwachten.

BelgischeWijn_web

17:12 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

belgische wijn ik wil voor donderdag middag 2 flessen belgische wijn kopen. HELP!

Gepost door: Primen | 16-06-09

De commentaren zijn gesloten.