07-12-07

Wijn aan het einde van de wereld

Australische wijn is een alledaags product geworden in onze winkels en op onze tafels. De meeste van die wijnen komen uit de zuid-oostelijke regio’s van Australië. Door het warme klimaat zijn het vaak zeer rijpe, bijna gestoofde wijnen. Toch zijn er ook koelere regio’s in Australië, zoals West-Australië. De jongste jaren duikt steeds vaker een nieuwe koele regio op: Tasmanië.

Tasmanië ligt niet in maar onder Australië. Het is een eilandje op zich, al behoort het staatkundig tot het veel grotere moederland. Omdat we hier in het zuidelijk halfrond zitten geldt de regel: hoe zuidelijker, hoe koeler.

We denken gemakshalve dat wijnbouw veel zon nodig heeft, maar te veel is ook niet goed. Wijn is vooral een product uit gematigde klimaten. De ene druivensoort is natuurlijk de andere niet. Sommige soorten houden van droge en hete streken, andere verkiezen dan weer koelere oorden. Typische voorbeelden van koele minnaars zijn Pinot Noir en Riesling. In de warme Australische wijngaarden verliezen deze druivensoorten al snel hun typische verfijning. Het lag dus voor de hand dat Australische wijnmakers op zoek zouden gaan naar koelere oorden om deze varianten aan te planten.

Die plek vonden ze in Tasmanië. Hoewel het eiland uiteenlopende streken en klimaten kent, wordt het wijnkundig voorlopig als één geheel behandeld. Naarmate het succes toeneemt, zal dat ongetwijfeld veranderen. Hoewel Tasmanië nog steeds een dwerg is binnen de Australische wijnbouw, zien we een zeer snelle uitbreiding. Twintig jaar gelden vonden we er slechts 47 hectare wijngaarden, vandaag al 1186 hectare. Pinot Noir is er de meest aangeplante druif, gevolgd door Chardonnay en Riesling.

Devil’s Corner

We testen twee wijnen uit Tamar Valley, de grootste wijnstreek in Tasmanië, gelegen in het noorden van het eiland. Het wijnbedrijf Tamar Ridge bewerkt er een goede 300 hectare en brengt een resem wijnen op de markt, onder twee verschillende merknamen. Het zijn allemaal wijnen van één druivensoort.

De Devil’s Corner Riesling 2006 heeft alles wat een leuke Riesling moet hebben: zeer levendige zuren en veel fris fruit. We ontdekken bloesemaroma’s, citroen, pompelmoes, kiwi en witte nectarine. Prima gemaakt, een wijn die veel mensen zal bekoren.

De Pinot Noir 2006 van Devil’s Corner is ook typisch in zijn soort. We ruiken een boomgaard vol krieken en kersen, met ondertonen van peper, paprika en tabak. In de mond domineert de zachtige fruitigheid, al heeft de nasmaak toch een onrijp kantje.

Respectievelijk € 7,45 en € 7,75 in de Colruyt.

DevilsCorner

14:07 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.