05-12-07

Zuid-Spanje laat zich opmerken

Liefhebbers van Spaanse wijnen zoeken hun heil meestal in de noordelijke helft van dit land. Rioja is natuurlijk al het langst bekend. Later volgden appellaties als Ribera del Duero, Priorat, Rueda of Rias Baixas. Allemaal zeer verschillend, allemaal erg boeiend. Het contrast met de Zuid-Spaanse wijnplas was groot. Zuid-Spanje, dat is toch goedkope rommel? Of niet misschien?

De wijnwereld staat nooit stil. Probeer haar vooral nooit in te delen in goede en slechte landen of streken, u komt altijd bedrogen uit. In elke wijnstreek ter wereld wordt goede en slechte wijn gemaakt, of het scheelt toch niet veel. In navolging van andere zuiderse streken, zoals Zuid-Italië of Griekenland, steken ook Zuid-Spaanse wijnmakers steeds uitdrukkelijker hun neus aan het raam. De warmte onder controle krijgen is ook hier de grootste opdracht.

We nemen de proef op de som in Jumilla, een herkomstbenaming ten zuiden van Valencia. De geschiedenis van deze streek klinkt erg typisch. Een kwart eeuw geleden kenden ze hier enkel bulkwijn, afkomstig uit een gigantische bodega (wijndomein) en een rist coöperatieven. Kwaliteit stond niet in het lokale woordenboek. De jongste jaren zien we gelukkig steeds meer inspanningen op het niveau op te krikken.

De wijngaarden liggen hier op een fraaie hoogte, grofweg tussen de 400 en de 800 meter. Dat geeft wat koelte, maar het blijft een bloedhete streek. Veel te warm voor de meeste druiven, maar niet voor Monastrell, de koning der warme streken. Wie al eens op vakantie gaat naar Zuid-Frankrijk kent deze druif (onbewust?) als Mourvèdre. In het Provencaalse badplaatsje Bandol zijn ze er in gespecialiseerd. In het kurkdroge Jumilla is Monastrell veruit de belangrijkste druif.

Altos de la Hoya 2006

Bodegas Olivares is beslist geen lilliputter, met 275 hectare wijngaard en 5 miljoen liter wijn per jaar. Tja, in Spanje is het gemiddelde wijndomein sowieso heel wat groter dan pakweg in Bourgondië. Deze Altos de la Hoya is wellicht hun meest succesvolle wijn. Monastrell neemt 90 % van de fles voor zijn rekening, de rest is Garnacha (Grenache in Frankrijk), ook al een zonbestendige druif.

Het is een ware fruitbom, met aroma’s van kersen(likeur) en fijne kruiden, zeer rijp in de mond, maar toch elegant. Enkele vleugjes peper, drop en eucalyptus zorgen voor variatie. Veel wijn voor een bescheiden bedrag. Wat wilt u nog meer?

€6,95 bij Vinesse in Temse, 03.711.32.22, www.vinesse.be

AltosDeLaHoya_web

08:52 Gepost door Luk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, garnacha, grenache |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.