05-12-07

De echte Bordeaux

Als we spreken over “Bordeaux”, bedoelen we meestal niet de Franse stad, maar de ruime wijnregio er rond. Bordeaux is een verzamelnaam voor een hele reeks appellaties langs de rivieren Garonne, Dordogne en Gironde. Iedere appellatie heeft zijn eigen specialiteiten, bodem, klimaat, voorkeursdruiven of prestige.

Ter plaatse spreken ze over de linker- en de rechteroever. Op de rechteroever domineert de Merlot-druif, onder meer in Saint-Emilion en Pomerol. De linkeroever is beroemd voor zijn Grand Crus uit de Médoc en zijn liefde voor Cabernet Sauvignon. Maar de linkeroever strekt zich verder uit ten zuiden van de stad Bordeaux. Die streek staat bekend als de Graves. Sinds de jaargang 1996 komen de noordelijke Graveswijnen onder een eigen appellatie op de markt: Pessac-Léognan. Die afscheuring kwam er vooral omdat de wijngaarden van Pessac-Léognan op de beste gronden liggen en zich dus wat graag wilden onderscheiden.

Eigenlijk realiseren ze daarmee een stuk historische gerechtigheid. Het is immers hier, in de buitenwijken van de stad, dat in de middeleeuwen het succes van de Bordeauxwijnen begon. Met het uitdijen van de stad kwamen de wijngaarden van Pessac-Léognan overigens steeds meer in de stad te liggen. We kunnen dus stellen dat dit de echte Bordeaux-wijnen zijn.

Voor de Graves was de afscheiding minder interessant. Alle wijndomeinen die de status Grand Cru dragen liggen immers op het grondgebied van Pessac-Léognan. Origineel is dat er afzonderlijke Grand Crus zijn voor rode en witte wijnen. Pessac-Léognan blinkt inderdaad uit in beide kleuren.

Bordeauxwijnen zijn door het internationaal succes sowieso al duur, en dat geldt zeker voor de betere appellaties. Voor een goede fles Pessac-Léognan betaalt u vlug enkele tientallen euro’s, maar er zijn gelukkig uitzonderingen.

Domaine de la Solitude 2004 (rood)

Als Belgische paters bier mogen maken, mogen Franse zusters wijn maken. De orde van de Heilige Familie bezit het wijngoed Domaine de la Solitude in het dorpje Martillac, net onder de stad Bordeaux. Dit domein brengt twee Pessac-Léognanwijnen uit, een rode en een witte. Sinds 1993 wordt de productie van deze wijnen uitbesteed aan Olivier Bernard van het prestigieuze Domaine de Chevalier.

De jaargang 2004 is erg wisselvallig onder de Bordeauxwijnen. Domaine de la Solitude toont in elk geval het potentieel van dit jaar. De druiven waren mooi rijp, dat proef je meteen. De krachtige neus van cassis, kruiden en peper wordt bevestigd in de mond. Deze ronde wijn is de ideale begeleider van uw rosbief.

€ 13,99 bij Carrefour en GB.Solitude_web

08:55 Gepost door Luk in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

heb je bij mijn fav's geplaatst Ik ben geen echte wijnkenner maar ik lust wel een glaasje lekkere wijn.
Ik heb hier in mijn kelder een voorraad Graves wijn uit Langon Château Grava Janilles van 1988 (médaille d'or 1989) hoe zou jij deze wijn classificieren en in welke prijsklasse zou die nu liggen, ik bezorg nu en dan een fles aan familie en iedereen is er gewoon weg van.
grt Manu

Gepost door: Manu | 06-01-08

De commentaren zijn gesloten.