04-12-07

Porto, een wijn met vele gezichten

Porto is een zogenaamde “versterkte wijn”. Dat is een wijn waaraan alcohol werd toegevoegd met de bedoeling om het gistingsproces halfweg stop te zetten. Gisten vallen namelijk stil als de wijn te veel alcohol bevat, meestal zo ergens rond 15 à 16 graden. Door het gistingsproces af te breken, blijft een deel van de natuurlijke druivensuikers in de wijn. Dat levert dan zoete wijn op.

Porto drinkt u best niet als aperitief. Zoete dranken verzadigen uw smaakpapillen en uw honger. Eigenlijk is Porto een dessertwijn. Probeer hem maar eens bij chocoladedesserten of bij hele straffe kazen.

Er zijn grofweg twee soorten Porto: fruitige en vatgerijpte. De eerste soort is (op jonge leeftijd) rood van kleur en fruitig van smaak. Eens geopend, drink je de fles best binnen enkele dagen uit. Het tweede genre is bruiner van kleur en smaakt naar nootjes en caramel. Deze wijnen zijn na opening veel langer houdbaar. De bekendste fruitige Porto is de Ruby. Bij de vatgerijpte Porto’s kent u vooral de Tawny (letterlijk: getaande Porto), vaak met een vermelding van leeftijd: 10 jaar, of 15 of meer. Zowel Ruby’s als Tawny’s zijn mengelingen van verschillende jaargangen.

Er bestaan ook Tawny’s van één jaargang, die Colheita worden genoemd. Deze wijnen kunnen een schitterende complexiteit ontwikkelen. Porto’s in een fruitige stijl kunnen ook van één jaargang komen. Dat is dan Vintage Port, de nobelste maar ook de duurste soort Porto. Vintage wordt alleen in de beste jaren gemaakt en kan tientallen jaren op fles rijpen. Wie eens een goede Vintage proefde, is levenslang een Portofan.

Tussen de beide stijlen in (fruitig of vatgerijpt) zit nog een alternatief: de Late Bottled Vintage of LBV. Deze wordt ook van één jaargang gemaakt, en verblijft 4 tot 6 jaar op vat. Hij zit qua stijl ergens tussen een Vintage en een Colheita. Goede LBV is een betaalbaar alternatief voor Vintage Port.

Ramos Pinto LBV 2001

Deze zeer mooie LBV sluit nauw aan bij de Vintage-stijl. De intens rode kleur wijst op een eerder fruitige wijn. In de zwoele aroma’s herkennen we rijpe bramen, peper en gebrande tonen van cacao en koffie. De smaak is uiteraard zoet, maar heeft een mooie taninestructuur en voldoende zuren voor een uitgekiende balans.

Schenk deze wijn onder meer bij een goede Roquefort met een sneetje bruin brood met noten en rozijnen. U weet niet wat u proeft!

€ 15,60 bij De Coninck Wine & Spirit, Chaussée de Bruxelles 37 in Waterloo, 02.353.07.65, www.deconinckwine.com

 

 RamosPintoLBV_web

22:46 Gepost door Luk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: portugal, lbv, porto |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.