04-12-07

Menetou-Salon is klein broertje van Sancerre

Met een lengte van 1020 kilometer is de Loire is de langste rivier van Frankrijk. We kennen de Loirestreek vooral van kastelen en wijn, maar de bron van deze stroom ligt veel verder naar het zuiden, in het Centraal Massief, in het departement Ardèche. Als we de rivier stroomafwaarts volgen, komen we pas halfweg in de wijnstreek die we de Loire noemen.

De eerste appellaties die we tegenkomen zijn meteen twee beroemde kleppers: Pouilly-Fumé (niet te verwarren met Pouilly-Fuissé in de Zuidelijke Bourgogne) op de rechteroever en Sancerre op de linkeroever. Hier groeit de Sauvignon Blanc die deze wijnen wereldfaam bezorgde.

Veel minder bekend is de buurgemeente van Sancerre, Menetou-Salon. Vreemd eigenlijk, want de wijnen moeten nauwelijks onder doen voor de grote buur. Toegegeven, het is een kleinere wijngemeente met een beperktere productie (549 hectare versus 2.762). Het probleem is vooral dat Menetou-Salon veel minder wordt geëxporteerd en dus minder bekend is. Hoewel, zei ik “probleem”? Misschien moeten we dit juist als een troef zien. Want minder bekend is vaak... minder duur.

Net als Sancerre produceert Menetou-Salon vooral witte wijn op basis van de duivensoort Sauvignon Blanc. Die druif veroverde ondertussen de hele wereld, maar het blijft toch interessant om haar te herontdekken in haar historische thuisbasis.

Sauvignon voelt zich namelijk kiplekker in dit koele klimaat en op een bodem van kalksteen. Hetzelfde geldt trouwens voor de rode Pinot Noir, die hier goed is voor een kleine 40 % van de wijnen.

Domaine de Beaurepaire 2005

Het is zomer – tenminste als we de kalender mogen geloven – dus pakken we opnieuw uit met een frisse witte wijn.

De familie Gilbon plantte een jaar of twintig geleden wijnstokken en plukt daar nu letterlijk de vruchten van. Deze Sauvignon Blanc is erg discreet in de neus. Flink walsen geeft subtiele aroma’s van citrus, kruiden, mineralen en bloemen. In de mond ontdekken we een wijn die heerlijk droog is (dat is in wijntermen het tegenovergestelde van zoet). Opnieuw domineren strakke mineralen, ondersteund door verfijnd fruit en mooie zuren, zoals we dat bij deze druivensoort gewoon zijn.

Let op, deze wijn verschilt sterk van de zeer aromatische (en soms opgefokte) Sauvignons uit de nieuwe wereld. Het is een fles die het moet hebben van verfijning, niet van expressie. Probeer dit eens bij een assortiment geitenkazen.

€ 9,32 bij wijnhandel Opdebeeck, Nijverheidsstraat 13 in Duffel, 03.488.44.44, www.opdebeeck.be

Beaurepaire_web

22:45 Gepost door Luk in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: sauvignon blanc, loire, menetou-salon |  Facebook |

Commentaren

-menetou - salon een van de betere witte wijnen qua prijs , maar in Delhaize is hij zelden verkrijgbaar . waar wordt hij permanent verkocht . we zoeken al een hele tijd om hem te kopen .

Gepost door: De Neve Marcel | 15-08-12

Aan de heer de Neve :
Deze wijnen zijn te koop in Auchan-Roncq(grens)
Fr.
Zeker op de "Foire aux vins" rond half maart
en half september

Gepost door: De Cloet Chr | 14-02-13

dit is fantastische wijn heb een fles cadeau had van m'n tennis vriend Hervé Chavet de zelfde naam en eigenaar van Chavet Fils Menetou-Salon

Gepost door: jean-pierre Faict | 23-06-13

De commentaren zijn gesloten.