04-12-07

Een succesvolle migrant

Wijndruiven zijn wereldburgers. Als een druif het ergens in Europa goed doet, duikt ze gegarandeerd ook op in de zogenaamde nieuwe wereld. Zo ontdekt u uw favoriete druivensoorten in zeer uiteenlopende streken, klimaten en terroirs. Nog leuker wordt het als één van die nieuwe gastlanden een druif een bijzondere plaats geeft in haar wijnaanbod.

Chenin Blanc is daar een mooi voorbeeld van. De midden-Loire is de originele thuishaven van deze druif. Denk maar aan appellaties als Coteaux du Layon, Jasnières of Vouvray. Het is een erg veelzijdige druivensoort, die zowel in droge, half-droge als zoete wijnen wordt gebruikt. Bovendien is ze erg geschikt voor het maken van schuimwijn, zoals de Crémant de Loire.

Dat Chenin zoveel gezichten heeft, dankt ze aan haar schitterende zuren. Iets soortgelijk zie je ook bij Riesling, ook al een druif die van alle markten thuis is. In de droge wijnen zorgen die zuren voor een frisse speelsheid. In de zoete versie houden ze de wijn in evenwicht. De kwaliteit van een zoete wijn staat of valt met de zuren.

In Zuid-Afrika beleeft de Chenin Blanc een tweede jeugd, soms onder de plaatselijke benaming “Steen”. Het is er de meest aangeplante druivensoort. Samen met Pinotage is Chenin het visitekaartje van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw geworden. Ook hier toont de druif zich in al haar gedaanten. Niet alle Chenin is even boeiend, maar ook in het lagere prijsgamma vindt u erg leuke wijnen.

Mooi Bly Chenin Blanc 2006

Een mooie Chenin aan een scherpe prijs vinden we bij Belgische wijnmakers in Zuid-Afrika. Luc en Anne-Marie Wouters-Schouteden vestigden zich in de West-Kaap, tussen Paarl en Wellington, tegen de flank van de Du Toit Kloof-bergen. In 1999 kochten ze de boerderij “Mooi Bly” (Afrikaans voor “het ga je goed”). Nu verhuren ze er mooie cottages en sinds 2005 maken ze hun eigen wijn.

De Chenin 2006 bewijst hoe snel ze de stiel in de vingers hebben. Een erg verleidelijk neus, zeer expressief, met veel limoen, kruisbes, pompelmoes en exotisch fruit. In de mond worden de verwachtingen ruimschoots ingelost. Het is een erg levendige wijn, met de typische zuren van Chenin. Mooi droog, maar ook behoorlijk vettig van textuur.

Probeer trouwens ook eens de Cabernet Sauvignon. Veel rood fruit en flink wat peper in de neus, erg soepel maar mooi gestructureerd in de mond. Kracht en frisheid gaan hier prima samen, wat een veelzijdige maaltijdwijn oplevert.

Te koop bij Euro-Vin, Schoterheide 26 in Tessenderlo, 0495.51.09.50 of www.wijngids.be. De Chenin kost € 6,40, de Cabernet € 8,40.

 

MooiBly_web

Commentaren

dank je wel Beste Luk, Hartelijk dank voor de mooie woorden over onze Mooi Bly Chenin Blanc! Op de proefdagen van Eurovin 11 & 12 oktober zal de nieuwe chenin 2008 voorgesteld worden, tesamen met onze aller eerste Shiraz!! Moest het je lukken eens binnen te springen...mijn man Erik (wijnmaker) zal aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en samen van een glaasje te genieten!

Groeten,
Liesbeth

Gepost door: Liesbeth | 21-08-08

Ik ben gisteren even langsgeweest in Schoot en de Mooi Blij Chenin Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Shiraz geproefd. Behalve de Chardonnay heb ik van allen minstens een fles besteld. Enkel de Pinotage heb ik nog niet gehad, maar dat komt één van de komende weken wel in de winkel. Lekkere wijnen tegen een faire prijs lijkt mij !

Gepost door: Christian | 12-10-08

Mooi Bly wijnen een klein berichtje met een GROTE boodschap!

Onze Mooi Bly wijnen zijn NIET langer verklrijgbaar bij Eurovin in Tessenderloo!!

Via www.overseaswineimport.be kan je wel onze Mooi Bly wijnen kopen aan meer klantvriendelijke prijzen.

We hebben ook een fan pagina op FACBOOK, dit om iedereen op de hoogte te houden van eventuele acties alsook de proeverij in Oktober. Vorig jaar een megasucces, waar wijnmaker Erik 600 flessen wou verkopen, en waar er 1793 flesssen uiteindelijk de deur uitgingen!(en dan praten we nog niet van het gezellig samenzijn en de flessen die te plekke gekraakt werden!!)

Dit jaar staat er ook veel te gebeuren. Nieuwe labels, 2 reeksen nl. Cultivar en Selection, nieuwe wijnen waaronder Malbec en Tannat... je hoort nog van ons!!

Groeten,
Liesbeth en erik
info@mooibly.com

Gepost door: Liesbeth | 09-04-09

De commentaren zijn gesloten.