04-12-07

Een onuitspreekbare wijn

Het Zuid-Westen van Frankrijk is een lappendeken van wijnregio’s die weinig met elkaar te maken hebben, maar gemakshalve in één zak worden gestopt. Wij vissen één pareltje uit de zak: Pacherenc du Vic-Bilh. Wie dat drie keer na elkaar uitspreekt verstuikt zijn tong, maar de wijn zelf is een balsem voor de mond.

Tussen de wijngaarden van Bordeaux aan de Atlantische kust en de Languedoc aan de Middellandse Zee, liggen de wijnregio’s versnipperd van de Dordogne tot de Pyreneeën. Ze vormen bont allegaartje, maar omdat ze nergens anders bijhoren worden ze allemaal als “Sud-Ouest” bestempeld. De bekendste appellaties uit dit uitgestrekte gebied zijn Bergerac, Cahors en Madiran. Deze appellaties zijn vooral bekend voor kloeke rode wijnen. Naarmate we dichter bij de Pyreneeën komen, nemen witte wijnen de overhand.

Zo’n beetje in het midden van het Zuid-Westen vinden we Madiran, bekend voor zijn rode wijnen van de zeer donkere en tanninerijke Tannat-druif. Maar in die streek worden ook witte wijnen gemaakt, met de prachtige naam Pacherenc du Vic-Bilh. Een lilliput-appellatie, slechts 220 hectare groot, maar met originele lokale druivensoorten die het ontdekken waard zijn. De fijnste heet Petit Manseng, die ook wordt gebruikt in de Jurançon, dichter tegen de Pyreneeën aan.

Deze druif heeft heel mooie zuren en is daarom uitermate geschikt om zoete wijnen te maken. Dat lijkt een contradictie? Toch niet, zoete wijnen moeten zuren hebben om elegant te zijn. Veel mensen hebben een negatief beeld van zoete wijn omdat ze kennis maakten met kleffe rommel zonder zuren. Evenwicht is het toverwoord.

De druiven van de Pacherenc du Vic-Bilh worden erg laat geoogst, soms tot in december. Daardoor zijn ze zeer geconcentreerd, met veel natuurlijke suikers. Ideaal dus om zoete wijn te maken.

Les Larmes Célestes 2001

De beroemdste wijnmaker van de Madiran is Alain Brumont. Deze wijntovenaar maakt ook een Pacherenc du Vic-Bilh, met de poëtische naam “Les Larmes Célestes”, de hemelse tranen. Goed gekozen, want de wijn “traant” inderdaad hemels langs de randen van het wijnglas.

We ruiken heerlijke aroma’s van rozijntjes, gedroogde abrikozen, honing en amandelen. Proeven bevestigt al dat goeds. De wijn voelt vol en vet aan, met een zoete aanzet die dankzij goede zuren overgaat in een mooie frisheid. Nootjes dartelen op de achtergrond. Deze 2001 is mooi geëvolueerd, vrij complex en heeft opvallend veel structuur.

Schenk dit pareltje bij een gebak met noten en geconfijt fruit.

€ 8,05 voor 500 ml, bij Opdebeeck in Duffel, 03.488.44.44, www.opdebeeck.be.

Brumont_web

23:00 Gepost door Luk in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Pacherenc In 1999 heb ik in Auchanc Dunkerque de ganse voorraad Pacherenc du Vic Bihl van Alain Brumont opgekocht want normaal hebben ze dat nooit. Met kerstmis de laatste fles genuttigd. Zalige wijn. Op de flessen van 1997 stond er "Vendemiaire" vermeld i.p.v. "Les larmes Célestes". Ben op zoek naar een nieuwe voorraad.

Gepost door: Jaak BOEVE | 20-01-08

De commentaren zijn gesloten.