04-12-07

De Moezel is lekker dichtbij

Zelf een wijnstreek bezoeken is altijd een belevenis. U kunt er zelf wijndomeinen bezoeken, wijn proeven, praten met de wijnmaker, leren hoe wijn wordt gemaakt en uiteraard wijn kopen. Wijnstreken hebben doorgaans een aangenaam klimaat en mooie landschappen. Meestal kan u er ook lekker eten. Één van de dichtst bijzijnde wijnparadijzen, de Duitse Moezel, ligt op een boogscheut van ons land.

Veel Belgische consumenten hebben een negatief beeld van Duitse wijn. Dat is de schuld van de goedkope en zoete Liebfraumilch uit de onderste rekken van onze supermarkten. Dit soort rommel laat u best links liggen. Ontdek liever het echte Duitsland, de bakermat van de meest verfijnde witte wijnen ter wereld.

De grootste Duitse troef is een druif: de Riesling, de ware koningin der witte druiven. Geen enkele andere druif heeft zo een edele zuren. Wijn zonder zuren is plat en oninteressant. Goede zuren doen u verlangen naar de volgende slok. Ze dagen uw smaakpapillen uit. Maar Riesling heeft ook talent voor zoet. Dat leidt op zijn best tot een schitterend samenspel van zuren en natuurlijke restsuikers.

De Duitse wet voorziet een kwaliteitsgamma van “pure” wijnen, de zogenaamde “Qualitätswein mit Prädikat”, Binnen dat gamma bestaat een soort hiërarchie, gebaseerd op het suikergehalte van de druif bij de oogst. Onderaan de ladder staat Kabinett, dan volgen Spätlese, Auslese, Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. Die twee laatste zijn per definitie zoet. De drie andere kunnen droog zijn (trocken), half-droog (halb-trocken) of zoet.

In de Moezel scheppen de steile, stenige hellingen langs de bochtige rivier de ideale omstandigheden voor Riesling op zijn puurst. Traditioneel vooral zoet en half-droog, maar onder invloed van consumenten en gastronomie nu steeds vaker droog. Veel wijnboeren maken elk van deze wijnen, in alle subvarianten die ik hierboven beschreef. Dat maakt van een bezoek aan een goede wijnboer een waar degustatiefeest.

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Kabinett trocken 2005

De beste wijngaarden langs de Moezel hebben ronkende namen, zoals deze Zeltinger Sonnenuhr, genoemd naar een zonnewijzer in de gemeente Zeltingen. De goede zonneligging en de bodem van leisteen maken van deze wijngaard een topper. Deze droge Kabinett heeft mooi fruit, maar moet het nog meer hebben van verfijnde zuren en veel mineralen. Een schoolvoorbeeld van geslaagde Moezelriesling. Typisch vakmanschap van Markus Molitor, één van de allerbeste wijnmakers in deze regio.

€ 11,99 bij Carrefour

molitor_web

22:58 Gepost door Luk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, moezel, riesling |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.