04-12-07

Betaalbare topwijn uit de Rhône

De Franse Rhône is een groot en verscheiden gebied, waarvan de wijngaarden verspreid liggen over vijf departementen in de regio’s Rhône-Alpes, Provence en een stukje Languedoc. Naast gewone Côtes du Rhône vindt u er Côtes du Rhône Village en gemeenten met een eigen appellatie. Zeer interessant zijn de 18 Côtes du Rhône Villages met vermelding van de dorpsnaam, een soort elite binnen de Villages. De meeste liggen op de grens tussen Drôme en Provence, ten westen van de Mont Ventoux. Omdat de vaak puike wijnen er minder bekend zijn dan pakweg een Châteauneuf-du-Pape of Gigondas, kunt u hier terecht zonder stekende pijn ter hoogte van de portefeuille.

Één van die dorpen, misschien wel het beste, is Cairanne. Gelegen op de flank van een klein massiefje naast de Dentelles de Montmirail, is Cairanne op en top Provencaals. Van de amper 900 inwoners hebben liefst 29 families een eigen domein, terwijl bijna 130 andere in één van beide dorpscoöperatieven zitten.

Domaine de L’Oratoire Saint-Martin

Één van de absolute toppers in Cairanne (en eigenlijk in de hele zuidelijke Rhône) is Domaine de L’Oratoire Saint-Martin van de gebroeders Frédéric en François Alary. In hun proeflokaal hangt een indrukwekkende stamboom die teruggaat tot 1692. Allemaal wijnbouwers, of wat had u gedacht.

Naast veel bekwaamheid beschikken de Alary’s over uitstekende wijngaarden en oude, diepgewortelde wijnstokken. Zoals gebruikelijk in de streek, wordt vooral rode wijn gemaakt, al is ook de witte van prima kwaliteit.

De drie rode Cairannes van het domein demonstreren het potentieel van dit dorp. De basiscuvée Réserve des Seigneurs (2006) wordt hoofdzakelijk gemaakt van Grenache, is behoorlijk stevig, maar heeft tegelijk zachte tannines en kruiden en veel donker fruit. Een trapje hoger staat de Cuvée Prestige (2006), met meer Mourvèdre, een krachtige druif die veel zon en warmte nodig heeft. Oude wijnstokken en zeer lage rendementen vertalen zich in een kruidige en geconcentreerde wijn, opnieuw met de nodige elegantie. De topper van het huis is de Haut Coustias (2005), met 50 % Mourvèdre. Het is een kloeke, kruidige bewaarwijn die twee jaar op vat rijpt. Pure klasse.

De herfst is een uitstekende seizoen om deze wijnen en de streek ter plaatse te gaan verkennen. Wie de wijn liever hier proeft, kan terecht bij onder meer La Maison des Vins in Watermaal-Bosvoorde (www.maisondesvins.be), TG Vins in Flémalle (www.tgvins.com) of La Cavinière in Spa (www.lacaviniere.be). Naargelang de cuvée betaalt u 10 à 15 euro.

Oratoire_web

23:02 Gepost door Luk in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

veel blogplezier Hallo, op deze woensdagmorgen, mijn zwaarste trainingsdag wil ik je toch graag welkom heten in het bloggenrijk en hoop dat je hier een fijne tijd
zult hebben . Veel plezier nog verder. Daaaaag!!

Gepost door: steffi | 05-12-07

De commentaren zijn gesloten.