05-12-07

De echte Bordeaux

Als we spreken over “Bordeaux”, bedoelen we meestal niet de Franse stad, maar de ruime wijnregio er rond. Bordeaux is een verzamelnaam voor een hele reeks appellaties langs de rivieren Garonne, Dordogne en Gironde. Iedere appellatie heeft zijn eigen specialiteiten, bodem, klimaat, voorkeursdruiven of prestige.

Ter plaatse spreken ze over de linker- en de rechteroever. Op de rechteroever domineert de Merlot-druif, onder meer in Saint-Emilion en Pomerol. De linkeroever is beroemd voor zijn Grand Crus uit de Médoc en zijn liefde voor Cabernet Sauvignon. Maar de linkeroever strekt zich verder uit ten zuiden van de stad Bordeaux. Die streek staat bekend als de Graves. Sinds de jaargang 1996 komen de noordelijke Graveswijnen onder een eigen appellatie op de markt: Pessac-Léognan. Die afscheuring kwam er vooral omdat de wijngaarden van Pessac-Léognan op de beste gronden liggen en zich dus wat graag wilden onderscheiden.

Eigenlijk realiseren ze daarmee een stuk historische gerechtigheid. Het is immers hier, in de buitenwijken van de stad, dat in de middeleeuwen het succes van de Bordeauxwijnen begon. Met het uitdijen van de stad kwamen de wijngaarden van Pessac-Léognan overigens steeds meer in de stad te liggen. We kunnen dus stellen dat dit de echte Bordeaux-wijnen zijn.

Voor de Graves was de afscheiding minder interessant. Alle wijndomeinen die de status Grand Cru dragen liggen immers op het grondgebied van Pessac-Léognan. Origineel is dat er afzonderlijke Grand Crus zijn voor rode en witte wijnen. Pessac-Léognan blinkt inderdaad uit in beide kleuren.

Bordeauxwijnen zijn door het internationaal succes sowieso al duur, en dat geldt zeker voor de betere appellaties. Voor een goede fles Pessac-Léognan betaalt u vlug enkele tientallen euro’s, maar er zijn gelukkig uitzonderingen.

Domaine de la Solitude 2004 (rood)

Als Belgische paters bier mogen maken, mogen Franse zusters wijn maken. De orde van de Heilige Familie bezit het wijngoed Domaine de la Solitude in het dorpje Martillac, net onder de stad Bordeaux. Dit domein brengt twee Pessac-Léognanwijnen uit, een rode en een witte. Sinds 1993 wordt de productie van deze wijnen uitbesteed aan Olivier Bernard van het prestigieuze Domaine de Chevalier.

De jaargang 2004 is erg wisselvallig onder de Bordeauxwijnen. Domaine de la Solitude toont in elk geval het potentieel van dit jaar. De druiven waren mooi rijp, dat proef je meteen. De krachtige neus van cassis, kruiden en peper wordt bevestigd in de mond. Deze ronde wijn is de ideale begeleider van uw rosbief.

€ 13,99 bij Carrefour en GB.Solitude_web

08:55 Gepost door Luk in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Zuid-Spanje laat zich opmerken

Liefhebbers van Spaanse wijnen zoeken hun heil meestal in de noordelijke helft van dit land. Rioja is natuurlijk al het langst bekend. Later volgden appellaties als Ribera del Duero, Priorat, Rueda of Rias Baixas. Allemaal zeer verschillend, allemaal erg boeiend. Het contrast met de Zuid-Spaanse wijnplas was groot. Zuid-Spanje, dat is toch goedkope rommel? Of niet misschien?

De wijnwereld staat nooit stil. Probeer haar vooral nooit in te delen in goede en slechte landen of streken, u komt altijd bedrogen uit. In elke wijnstreek ter wereld wordt goede en slechte wijn gemaakt, of het scheelt toch niet veel. In navolging van andere zuiderse streken, zoals Zuid-Italië of Griekenland, steken ook Zuid-Spaanse wijnmakers steeds uitdrukkelijker hun neus aan het raam. De warmte onder controle krijgen is ook hier de grootste opdracht.

We nemen de proef op de som in Jumilla, een herkomstbenaming ten zuiden van Valencia. De geschiedenis van deze streek klinkt erg typisch. Een kwart eeuw geleden kenden ze hier enkel bulkwijn, afkomstig uit een gigantische bodega (wijndomein) en een rist coöperatieven. Kwaliteit stond niet in het lokale woordenboek. De jongste jaren zien we gelukkig steeds meer inspanningen op het niveau op te krikken.

De wijngaarden liggen hier op een fraaie hoogte, grofweg tussen de 400 en de 800 meter. Dat geeft wat koelte, maar het blijft een bloedhete streek. Veel te warm voor de meeste druiven, maar niet voor Monastrell, de koning der warme streken. Wie al eens op vakantie gaat naar Zuid-Frankrijk kent deze druif (onbewust?) als Mourvèdre. In het Provencaalse badplaatsje Bandol zijn ze er in gespecialiseerd. In het kurkdroge Jumilla is Monastrell veruit de belangrijkste druif.

Altos de la Hoya 2006

Bodegas Olivares is beslist geen lilliputter, met 275 hectare wijngaard en 5 miljoen liter wijn per jaar. Tja, in Spanje is het gemiddelde wijndomein sowieso heel wat groter dan pakweg in Bourgondië. Deze Altos de la Hoya is wellicht hun meest succesvolle wijn. Monastrell neemt 90 % van de fles voor zijn rekening, de rest is Garnacha (Grenache in Frankrijk), ook al een zonbestendige druif.

Het is een ware fruitbom, met aroma’s van kersen(likeur) en fijne kruiden, zeer rijp in de mond, maar toch elegant. Enkele vleugjes peper, drop en eucalyptus zorgen voor variatie. Veel wijn voor een bescheiden bedrag. Wat wilt u nog meer?

€6,95 bij Vinesse in Temse, 03.711.32.22, www.vinesse.be

AltosDeLaHoya_web

08:52 Gepost door Luk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, garnacha, grenache |  Facebook |

Wijn op het internet

wijn_internet_web

Wijn mag dan al een product met een lange traditie zijn, de wijnwereld is mee met zijn tijd. Voor wijnliefhebbers biedt het internet een schat aan informatie. Besprekingen, achtergrondinformatie of verkoopspunten in uw buurt, u vindt het allemaal op het wereldwijde web.

Waar kan u als doorsnee consument beginnen? Bijvoorbeeld op de site van uw favoriete wijnhandelaar. Als het wat meezit bevat die een recente catalogus met alle wijnen en hun prijzen. Die kan u thuis rustig doornemen voor u naar de winkel gaat. U bent dan beter gewapend, want u weet al wat er te koop is en wat het kost. Bij de supermarkten wint Delhaize de prijs voor de beste site. Op www.delhaizewineworld.com vindt u zowel in het Nederlands als in het Frans een erg handige en zeer volledige catalogus, per kleur, land, regio, druivensoort of prijsvork. Bij elke wijn krijgt u wat extra uitleg en een serveertip.

Wie de wijnen van alle supermarkten wil leren kennen, moet zeker de site www.kurkdroog.be bezoeken. De site bestaat alleen in het Nederlands, maar is beslist ook de moeite voor Franstaligen. De site biedt een hitlijst van supermarktwijnen op basis van de mening van de consument zelf. Zoeken doet u per prijsklasse, winkel, soort of land. Zoekt u liever wijn bij particuliere handelaars, dan is www.ikwilwijn.be of www.jeveuxduvin.be uw ding. U kunt er online de catalogi van een vijfentwintigtal wijnhandelaars doorzoeken.

Een nieuwe site die menig wijnhart sneller doet slaan is www.winetasting.be. Ons landje is gezegend met onwaarschijnlijk veel wijnproeverijen, maar we weten niet altijd waar en wanneer die doorgaan. Op deze site komt u dat te weten. U zoekt onder meer op datum of op plaats. U vindt hier ook een zeer uitgebreide lijst van wijnhandelaars en wekelijkse proeftips. Voorlopig zijn vooral Vlaamse en Brusselse proeverijen goed in kaart gebracht, Wallonië is nog grotendeels afwezig. Maar proeven kan natuurlijk ook over de taalgrens.

Misschien wil u gewoon meer informatie over wijn? Wie het Engels niet schuwt, kan een kijkje nemen op de site van het wijntijdschrift Decanter: www.decanter.com. Even registreren en u vindt een schat aan informatie. Of u wil zich beperken tot een betere kennis van Franse wijnen? Dan is www.vins-france.com uw site. Streken, druiven en klimaten worden er toegelicht. Er is zelfs een wijnkwis, al zitten daar een paar onnauwkeurigheden in. Wie Duitse wijn verkiest zit goed op www.vinallemand.be of www.duitsewijn.be.

En vergeet natuurlijk niet uw wekelijkse bezoek aan www.metrotime.be, met elke vrijdag een nieuwe wijntip.

08:47 Gepost door Luk in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |